Vaartips

Een aantal vaartips voor u op een rijtje!

Met uw boot het water op is plezier. Om te voorkomen dat uw plezier wordt verpest door een ongeval of diefstal, hebben we voor u een aantal tips onder elkaar gezet. Deze tips hebben betrekking op de volgende punten:
  • Diefstal
  • Gasinstallatie

Voorkom Diefstal

  •  Gebruik SCM of EBV-goedgekeurde sloten, verplicht voor uw buitenboordmotor en boot op trailer
  •  Identificatie helpt bij diefstal: zorg dat u de gegevens paraat heeft. Gebruik hiervoor de registratiekaart of registratie app van de Stichting VBV.

Vaartuigvolgsysteem

Voor de meeste boten is een vaartuigvolgsysteem niet verplicht. Een vaartuigvolgsysteem heeft natuurlijk wel voordelen. Wanneer uw vaartuig is voorzien van een VBV 01 categorie 3 goedgekeurd vaartuigvolgsysteem, kunt u uw vaartuig bij diefstal overal ter wereld terugvinden. Bij sommige verzekeraars ontvangt u een premiekorting als uw vaartuig is voorzien van een vaartuigvolgsysteem. Deze korting geldt voor vaartuigen met een verzekerde waarde lager dan € 500.000,-. 

Buitenboordmotoren

  • Buitenboordmotoren die bevestigd zijn aan het pleziervaartuig en/of de bijboot, moeten voorzien zijn van een SCM-goedgekeurd slot.
  • Buitenboordmotoren die niet zijn bevestigd aan het pleziervaartuig en/of de bijboot moeten opgeborgen zijn in een deugdelijk afgesloten ruimte. In geval van diefstal moet u braaksporen aan deze ruimte aantonen.

Pleziervaartuigen op een trailer

Het komt regelmatig voor dat trailers met pleziervaartuigen op onbewaakte en niet afgesloten terreinen worden achtergelaten. In dat geval zijn de trailer en het pleziervaartuig alleen verzekerd voor het risico van diefstal als de trailer voorzien is van een SCM-goedgekeurd disselslot én een SCM- goedgekeurde wielklem.
Wanneer de trailer met daarop het pleziervaartuig tijdens een korte stop onbeheerd wordt achtergelaten, dient de trailer met een SCM-goedgekeurd disselslot onverbrekelijk met het trekkende voertuig te zijn verbonden. 

Gasgecertificeerde inspectie- en onderhoudsbedrijven

Ondanks alle voorlichting gebeuren er elk jaar nog teveel gasongelukken aan boord met als gevolg ontploffingen, branden, persoonlijke ongelukken en materiële schade. Door veilig gebruik, een veilige installatie en periodieke controle van de gasinstallatie aan boord worden dit soort problemen voorkomen. Het is daarom verstandig dat u de gasinstallatie elke drie jaar laat inspecteren.
Bedrijven met het ‘Certificaat Gastechniek’ zijn keuringsgerechtigd en volledig vertrouwd met alle typen gasinstallaties aan boord van schepen. Het certificaat is ingesteld door HISWA verenigingen en PTC in overleg met ANWB, Watersportverbond en het Watersportberaad.
Kijk op de site van HISWA voor het dichtstbijzijnde gasgecertificeerde inspectie- en onderhoudsbedrijf bij u in de buurt en kies voor de optie ‘gascertificaat’